Dit zijn de andere website van Boehringer Ingelheim

Ziekteverschijnselen

Ziekteverschijnselen bij nierproblemen

Ziekteverschijnselen bij nierproblemen

Nierproblemen kat

Het komt bij 35% van de katten die ouder zijn dan acht jaar voor: chronische nierziekte (CNZ). De nierproblemen bij de kat worden echter pas in een verder gevorderd stadium geconstateerd en zijn onomkeerbaar. Het is belangrijk dat je CNZ zo vroeg mogelijk bij je kat herkent. De volgende aanwijzingen kunnen bijvoorbeeld op nierproblemen bij de kat duiden:

  • Kat eet niet
  • Kat slaapt veelt
  • Kat valt af
  • Kat drinkt en plast meer dan normaal
  • Kat heeft een doffe en vervilte vacht
  • Kat is zwak
  • Kat heeft vieze adem
  • Kat heeft doffe ogen

Het is verstandig om de kat regelmatig te laten onderzoeken door een dierenarts, zeker wanneer hij ouder is dan zeven jaar. De dierenarts kan met bloedonderzoek CNZ eerder opsporen dan dat er symptomen zijn. Zelf kun je het gewicht in de gaten houden. Wanneer een kat meer dan 5% van zijn lichaamsgewicht verliest dan is dit een aanwijzing dat er iets mis is. Bij een kat van vier kilo is dit maar tweehonderd gram. Uit onderzoek blijkt dat gewichtsverlies het eerste symptoom van CNZ is.

Over chronische nierziekte

 

 

Mijn kat eet niet of vertoont andere ziekteverschijnselen: wat nu?

De kat eet niet, slaapt veel of is zwak: het kunnen signalen zijn van chronische nierziekte (CNZ). Het lastige is echter dat deze verschijnselen niet alleen voorkomen in geval van nierproblemen bij de kat. Ook bij andere aandoeningen kunnen deze ziekteverschijnselen optreden. Het ontstaan van CNZ neemt vele maanden in beslag. Het komt vrij vaak voor dat eigenaren op het moment dat de aandoening wordt vastgesteld, aangeven dat ze bij hun kat geen klinische verschijnselen hebben opgemerkt. Deze verschijnselen kunnen namelijk heel geleidelijk tot stand komen. Daarom moet de dierenarts misschien verschillende onderzoeken doen om de oorzaak ervan te achterhalen. Controleer thuis of je kat bovenstaande verschijnselen vertoont. Heb je bepaalde verschijnselen al opgemerkt bij je kat en met je dierenarts besproken? Wees dan alert op tekenen die kunnen duiden op verdere achteruitgang van de gezondheid van je kat.

Diagnose nierproblemen kat