Dit zijn de andere website van Boehringer Ingelheim

Stadia nierfalen

Verloop nierfalen bij katten

Verloop nierfalen bij katten

Je wilt dat je kat zo lang en gelukkig mogelijk bij je is, ook wanneer er chronische nierziekte (CNZ) is geconstateerd. Daarom is het belangrijk dat je goed let op het ontstaan van nieuwe klachten en de stadia van nierfalen bij de kat herkent. Het is lastig om de kwaliteit van leven bij je kat te meten, maar toch kun je een hoop leren door inzicht in het verloop van nierfalen bij katten te krijgen.

Levensverwachting nierfalen kat

 

Stadia nierfalen kat: waar kun je op letten?

Nierfalen bij de kat wordt vaak pas duidelijk wanneer 75% van de nieren beschadigd is. Dit is onomkeerbaar. Toch volgen hierna nog stadia in het nierfalen bij de kat die je kunt herkennen, bijvoorbeeld aan de hand van het gedrag en gewicht van je kat.

  • Activiteit: gedraagt je kat zich nog steeds normaal en actief? Je kunt hierbij letten op de speelsheid, op de aandacht die hij besteedt aan vachtverzorging en hoe hij op jou en andere mensen en dieren in huis reageert. Een signaal kan zijn dat je kat zich verstopt en niet meer geïnteresseerd is om naar buiten te gaan.
  • Eetlust: je kat eet niet of aanzienlijk minder. Dit kan een aanwijzing zijn van CNZ. 
  • Lichaamsgewicht: gewichtsafname kan betekenen dat het minder goed gaat met je kat. Weeg je kat dus regelmatig, bijvoorbeeld met een weegschaal voor baby’s. De kat in je armen houden terwijl je op de weegschaal staat, is niet altijd even betrouwbaar. Wel kun je een kattenreistas of -mand met en daarna zonder de kat op een personenweegschaal plaatsen. Het verschil in beide gewichten is het lichaamsgewicht van de kat. Meer dan 5% gewichtsverlies is reden voor verder onderzoek.

 

Verloop nierfalen bij katten

Wil je het verloop van nierfalen bij katten goed in de gaten houden? Een handig hulpmiddel is het chronische nierziekte-controleboekje. Hierop houd je de activiteit, de eetlust en het gewicht van de kat bij. Bespreek de resultaten met je dierenarts of nierconsulent tijdens de controlebezoeken om het verloop van nierfalen bij je kat goed in kaart te brengen. Zie je tussentijds dat een van de bovengenoemde kenmerken verandert, neem dan ook contact op met je dierenarts. Mogelijk kan de dierenarts iets in de behandeling en verzorging aanpassen, zodat je kat zich weer beter gaat voelen.

Behandeling nierfalen kat

·         Meer dan 5% afname is een reden voor nader onderzoek.