Dit zijn de andere website van Boehringer Ingelheim

Over de nieren

De nieren van je kat

De nieren van je kat

Werking nieren kat

Net als de nieren van mensen, hebben de nieren van een kat een duidelijke functie. Ze werken als filter, verwijderen afvalproducten uit het bloed en ‘maken’ urine. Naast het filteren van het bloed, regelen de nieren van de kat onder andere de vocht- en zoutbalans en maken ze hormonen aan. Helaas kunnen katten iets aan hun nieren gaan mankeren. Een veelvoorkomende ziekte bij met name katten vanaf acht jaar is chronische nierziekte. Dit is een progressieve en onomkeerbare ziekte. Zelfs na behandeling blijven de nierproblemen bestaan.

Behandeling nieren kat

 

Chronische nierziekte (CNZ)

Wanneer de nieren van de kat niet goed functioneren, vergiftigt het lichaam zichzelf. Dit wordt ook wel chronische nierziekte (CNZ) genoemd. Bij CNZ raken de nieren langzaam steeds meer beschadigd en nemen de nierproblemen toe. De ziekteverschijnselen worden zichtbaar als ongeveer 75% van de nieren van de kat beschadigd zijn. Dan komen de nierproblemen meestal pas aan het licht. Deze schade is onherstelbaar. Hoe vroeger je de ziekteverschijnselen herkent, hoe meer je voor je kat kunt doen. 

Bekijk de ziekteverschijnselen

 

Ziekte nieren kat

Veel kattenbezitters weten wel dat katten chronische nierziekte (CNZ) kunnen krijgen, maar het is toch altijd schrikken als je te horen krijgt dat jouw kat deze aandoening heeft. Ongeveer 35% van de katten ouder dan acht jaar lijdt aan nierproblemen, wat CNZ een van de meest voorkomende aandoeningen onder oudere katten maakt. Van alle katten in Nederland heeft ongeveer 10% CNZ (dit komt naar schatting neer op 300.000 katten). Uit de diagnose moet blijken hoever CNZ al is gevorderd en welke behandeling het beste past.

Diagnose nieren kat