Dit zijn de andere website van Boehringer Ingelheim

Diagnose

Urineonderzoek en bloedonderzoek bij de kat

Urineonderzoek en bloedonderzoek bij de kat

Urine- en bloedonderzoek kat

Om de diagnose chronische nierziekte (CNZ) te stellen, worden twee type onderzoeken bijna altijd gebruikt in aanvulling op lichamelijk onderzoek: urineonderzoek en bloedonderzoek bij de kat. Meestal worden deze tegelijkertijd uitgevoerd door de dierenarts. CNZ kan worden geconstateerd wanneer het bloed een verhoogde concentratie heeft van SDMA en/of creatinine. Daarnaast is de urine te waterig en bevat het doorgaans eiwitten. Ook kan de kat specifieke ziekteverschijnselen vertonen, die mogelijk aanwijzing zijn voor CNZ. 

Bekijk ziekteverschijnselen

 

Afname nierfunctie kat

Tegenwoordig wordt er steeds vaker preventief gecontroleerd op nierproblemen door middel van een urineonderzoek of bloedonderzoek bij de kat. Zo wordt de afname van de nierfunctie bij de kat duidelijk. Bijvoorbeeld vóór een operatie of tijdens een zogenaamd seniorenconsult. In aanvulling op het urineonderzoek en bloedonderzoek bij de kat, kan de dierenarts het noodzakelijk vinden om extra onderzoeken uit te voeren. Denk aan het meten van de bloeddruk, een röntgenfoto of echo van de buik. Ziekteverschijnselen zijn vaak pas zichtbaar als de nieren al voor een groot gedeelte beschadigd zijn en de afname van nierfunctie bij de kat al aanwezig is. Hoe eerder de diagnose wordt gesteld, hoe sneller een passende behandeling gestart kan worden.

Over de behandeling

 

Chronische nierziekte tijdig herkennen

De diagnose chronische nierziekte (CNZ) is vaak moeilijk te stellen, zeker wanneer je er vroeg bij wilt zijn. Het in de gaten houden van het drinkgedrag, regelmatige controles en urine- en bloedonderzoek bij de kat op aangeven van de dierenarts kunnen je hierbij helpen. Het is een goede gewoonte om de kat minstens één keer per jaar door je dierenarts te laten controleren en zelf bewust te zijn van de ziekteverschijnselen. Wordt er CNZ bij je kat ontdekt? Dan is de nierschade niet meer te genezen. Wel kun je er alles aan doen om het leven van je kat zo aangenaam mogelijk te maken en verdere schade zoveel mogelijk te voorkomen. Wat kapot is kan niet worden hersteld. Wel kun je ervoor zorgen dat wat nog intact is, zolang mogelijk goed blijft. 

Levensverwachting kat