Dit zijn de andere website van Boehringer Ingelheim

Tips vochtinname

Hoeveel drinkt een kat?

Hoeveel drinkt een kat?

Mijn kat drinkt veel: wat nu?

Je kat drinkt veel, opvallend veel. Dit kan een indicatie zijn van chronische nierziekte (CNZ). Katten met CNZ kunnen namelijk snel last krijgen van uitdroging omdat zij iets aan hun nieren mankeren. De dierenarts kan uitsluitsel geven waarom je kat veel drinkt. Maak daarom altijd een afspraak om de juiste diagnose te stellen.

Diagnose stellen

 

Hoeveel drinkt een kat eigenlijk?

Katten drinken graag vers water: uit een bak of kom die ze prettig vinden, uit de vijver of rechtstreeks uit de kraan. Maar hoeveel drinkt een kat eigenlijk? Dat verschilt per kat. Het is hoe dan ook belangrijk dat de kat altijd water kan drinken en toegang heeft tot vers water. Het kan bijvoorbeeld helpen om op meerdere plaatsen in huis een drinkbakje te plaatsen, wat water toe te voegen aan het kattenvoer, natvoer (uit blik of een maaltijdzakje) te geven in plaats van droge brokjes, of een speciaal drinkfonteintje neer te zetten. Plaats drinkbakken op iedere verdieping van je woning en vooral dicht bij de slaap- of rustplaats van je kat. In ieder geval op een plek waar hij de rust heeft om veel te drinken. Katten drinken liever uit glazen, metalen of keramische drinkbakken die tot de rand gevuld zijn in plaats van een kunststof drinkbak. Houd hier rekening mee.

 

Tips om je kat te laten drinken

Je kat drinkt veel. Wanneer hij chronische nierziekte (CNZ) heeft, dan kan het nodig zijn om de vochtinname alsnog te verhogen. Met de volgende tips zorg je ervoor dat je kat meer gaat drinken:

  • Probeer te onderzoeken welke vorm drinkbak je kat het prettigst vindt. Experimenteer bijvoorbeeld met een hoge kan, brede schaal of een lage kom. 
  • Voeg water aan het droog- of natvoer toe. Sommige katten eten de voeding zelfs op als het de dikte van soep heeft.
  • Sommige katten drinken graag uit een stromende waterbron, zoals een druppelende kraan. Er bestaan speciale waterfonteintjes voor katten.
  • Laat een laagje water in de douchebak of in het bad staan. Er zijn katten die hier graag uit drinken.
  • Bied water met een smaakje aan. Bijvoorbeeld water waarin (ongezouten) vis of kip is gekookt of vermeng het drinkwater met een beetje vocht uit een blikje (ongezouten) vis.
  • Probeer verschillende soorten water: kraanwater, regenwater, mineraalwater of water dat iets warmer is.

 

De vochtinname is één onderdeel van de behandeling van chronische nierziekte. Ook medicatie en goede voeding zijn belangrijk om nierschade te beperken. De dierenarts schrijft de medicatie en het nierdieet voor. In combinatie met een goede vochtinname zorg je ervoor dat je kat een zo lang en gelukkig mogelijk leven leidt.

Over de behandeling