Dit zijn de andere website van Boehringer Ingelheim

Behandeling

Nierprobleem bij de kat

Nierprobleem bij de kat

Wanneer er een nierprobleem bij de kat wordt gevonden, kan in de meeste gevallen geen oorzaak worden benoemd. De behandeling richt zich ook daarom op beheersing van de chronische nierziekte (CNZ), om verdere schade door het nierprobleem van de kat te beperken. De schade is helaas niet meer te herstellen. Wel kan met het tijdig inzetten van de juiste middelen gezorgd worden dat je kat een gelukkig leven leidt.

Over nierprobleem kat

 

Behandeling nierprobleem kat

Medicijnen vormen een belangrijk onderdeel van de behandeling van chronische nierziekte bij katten. Wanneer je kat nierproblemen heeft, is er doorgaans meer eiwit in de urine aanwezig. Dit kan een indicatie zijn van achterliggende problemen, zoals een verhoogde bloeddruk in de nieren en verbindweefseling. Om dit tegen te gaan, kan de dierenarts medicijnen voorschrijven. De dagelijkse behandeling van een nierprobleem bij de kat kan een grote opgave zijn. Natuurlijk zijn er katten die een pil zo innemen, maar helaas zijn niet alle katten zo makkelijk. Vooral wanneer gedurende een langere periode iedere dag een medicijn moet worden toegediend, is het belangrijk dat dit zo eenvoudig mogelijk is. Om ervoor te zorgen dat de behandeling van het nierprobleem bij de kat voor jou en je kat leuk blijft, hebben steeds meer medicijnen een aangename smaak of worden ze in een smakelijke vloeistof aangeboden. In overleg met de dierenarts kun je kiezen uit twee middelen:

  • Een relatief nieuw medicijn is de zogenaamde angiotensine II receptor blocker (ARB). Dit medicijn zorgt voor vermindering van de hoeveelheid eiwit in de urine. Daarnaast remt het de ontsteking en fibrosering van de nieren. Een bijkomend voordeel is dat katten die dit medicijn gebruiken beter eten en drinken. Doordat het medicijn vloeibaar is, is het makkelijk aan de kat toe te dienen.
  • Andere middelen die de hoeveelheid eiwit in de urine kunnen verminderen, zijn de zogenaamde ACE-remmers. Deze middelen zijn alleen beschikbaar in pilvorm en hebben als nadeel dat de werking minder is dan die van de ARB's.

 

Nierdieet kat en vochtinname

Misschien raadt je dierenarts behandelingen aan om de bloeddruk en het kalium- en fosfaatgehalte op een normaal niveau te houden. Je dierenarts kan daarnaast adviseren over andere leefstijlveranderingen die helpen om met het nierprobleem van je kat te leven. Hij kan een zogeheten 'nierdieet kat' adviseren, wanneer je kat chronische nierziekte (CNZ) heeft. Dit is kattenvoer dat speciaal is samengesteld voor katten met chronische nierziekte. De meeste voerleveranciers bieden zowel droog- als natvoer in verschillende smaken aan. Het nierdieet van de kat wordt vaak gecombineerd met voorgeschreven medicatie. Het belangrijkste is dat je je strikt aan het nierdieet van de dierenarts houdt, zorgt dat de kat voldoende drinkt en dat je daarnaast de voorgeschreven medicijnen blijft geven. Het effect van deze middelen is vaak niet direct zichtbaar. Toch kunnen ze het leven van je kat verlengen en, misschien nog belangrijker, de kwaliteit ervan behoorlijk doen toenemen.

Tips vochtinname

 

Tips bij nierdieet

Een nadeel van het nierdieet voor de kat is dat ze niet erg smakelijk zijn. Zet je kat daarom geleidelijk over op een nierdieet, over een periode van enkele dagen tot enkele weken. Start niet met een nierdieet als je kat zich ziek voelt, want dan bestaat de kans dat de kat het dieet associeert met ziek zijn.

Volg verder de volgende tips:

  • Meng eerst een kleine hoeveelheid nierdieet met normaal voer. Vergroot in een periode van enkele dagen tot weken het aandeel nierdieetvoer voor de kat.
  • Geef eerst kleine hoeveelheden met de hand.
  • Maak het voer een beetje warm (niet warmer dan lichaamstemperatuur).
  • Voeg vocht aan het voer toe, natvoer vindt de kat vaak lekkerder. Ga tijdens het eten bij de kat zitten en beloon hem als hij het voer eet door extra aandacht te geven. Bijvoorbeeld door de kat aan te halen of met hem te spelen.